بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
aku rasa entry aku kali ni ada unsur mak-mak sikit dah. oh..tolong. bezanya mak-mak aku dengan mak-mak kat luaq, aku tak pernah beranak lagi. beza tu beza.
habis dah paper exam. dan entry ni pun sebenaqnya aku dah tulis time habis dua paper exam hari tu lagi. apa yang rasuk sampai aku bernafsu sangat nak menulis niiii. final year syndrom kot. hew3
nak cakap yang pompuan ni tak faham kehendak dia sendiri.
aku dah janji kat diri tak mau update blog selagi tak habis exam. tapi tu la. gatal jugak nak menulis. macam dah tak dak esok gamaknya. buku tak baca pulak. pemalas. tak sempat up kat blog, biaq jadi draf pon hokey la kan. *slapface*
aku tak rasa gulai akan jadi isu viral pun kalau disebarkan. sebab gulai ni makanan tradisional, turun-temurun dari timur tengah ke India ntah. eh. yakin aku cakap! betul la tu. tapi kalau tanya Ahmad Maslan pun, mungkin dia akan cakap dia suka makan gulai. kalau sanggup la kau nak buat-buat salam pi tanya dia. jawab ke tak tu belum tentu. ok. off topic.
disebabkan aku bernafsu sangat nak menulis, kes gulai ni pun dah menarik perhatian aku. kisah ni mula dengan kawan aku cakap statement "pompuan kalau dah pandai masak gulai tu, maknanya boleh dah la nak masak apa pun lepas ni."
rasional?
"gulai kan susah. nak kena pakai santan, nak tengok masak ke tak masak santan tu. gulai tu boleh makan ke tak nanti bergantung kat masak ke tak santan tu la."
oOoOoOoOoOoO.
OK.
*mungkin dia tak tengok tart nenas beracun aku lagi tu. kahsss. makan seketul belum tentu esok pagi bangun.*
macam tu ya. aaaaa..aku bab masak tak masak ni bengkak otak sikit. bedal bagi habis memang aku tahu tu. 4-3 tahun ni je pun baru aku kenal secara mendalam dapoq itu tempat memasak. saat tu kawan-kawan aku dah discover macam-macam resepi, siap boleh buat business lagi, jual situ, jual sini. anis nabila contohnya, dah siap jadi toke kuih raya. KN dah boleh buat kuih-muih nenek moyang, ika dah juai rempeyek. mak aiiii. tercabar sis. aku nak tanak nasik pun sukat pakai jari lagi. apatah nak expect boleh memasak jamu kenduriiiiiii. kah.
well, aku tak salah mak aku la. banyak masa aku bereksperimen kat dapoq, dia melihat sahaja. dan dia tak risau. sebab dapoq masih selamat dan barang-barang dapoq dia terjaga. namun, hasil eksperimen aku selalu ke laut. tak paham aku. feedback dari pak abu lepas test makanan aku selalunya, "boleh makan la." ....bini pak abu pulak selalu cakap, " ni pun bersyukur orang masak. lama-lama pandai la."
berapa lama lagi aku pun tak tau. lambat lagi impian aku nak buka restoran. mungkin kalau buka pun aku upah tukang masak...kot? haha
somehow, bila orang letak penanda aras pada gulai sebagai kayu ukur kemahiran memasak, whoa haru.
tak heran mana kalau sekarang ramai rajin belajaq dan ambik port memasak. sebab provokasi cakap kena pandai masak baru dapat pikat hati suami, hati mertua, hati ipaq, hati ayam, hati lembu. tetiba.
baguslah. walaupun terlewat.
better late than never.
bab pikat-memikat ni, aku nak haha dulu. sebab bagi aku nak pikat orang, pakai je la cecantik. kan ke macam tu?
typical human thinking. stop lying.
kalau kenyang tengok muka, silakan.
so, girls take out your weapon. *acah perang*
kalau era 90an dulu kalau cakap gulai, memang tak payah challenge la. ramai tahu buat. termasuk anak-anak gadis berusia belasan tahun lagi. sebab apa? sebab depa memang dok dirumah dan mak ayah depa tak keja. dan depa willing nak belajaq memasak. nak jamu adik-adik makan, mak bapak makan, familiyyyyyyyyy. hamboiih. plus kalau kat kampung, buah nyoq ada tiap-tiap hari untuk dijadikan santan. apa nak kalut?
tapi tu dulu.
sekarang, kalau hang dok area bandaq, mau nak tanam pokok nyoq? lori bandaran mai bersih kawasan...pokok nyoq apa pokok nyoq.... tak dongak kepala tengok langit ka nak tanam tengah-tengah bandaqqq? hang pulak rumah flat....tsk..tsk...tsk...
nak kena beli santan segera atau santan kotak pulak. lepas tu keja pulak. lepas tu anak pulak. lepas tu keja rumah pulak. lepas tu letih pulak. nak masak lagi, nak kemas rumah lagi, nak itu, nak ini....apa pun tak dak.
tudia merapu. haha.
baiklah.
signifikan gulai ialah kesediaan wanita berperanan.
itu sahaja.
mahu atau tidak, yang namanya wanita akan berada di dapur satu hari nanti. kahwin ke tak kahwin ke, takkan nak hidu lauk kedai ja.
sungguhpun aku berotak bengkak hal memasak, aku tak boleh telan lauk kedai sangat kalau dok kat rumah.
tak dak feeeeeeel rumah tu.
nak tak nak, kena masuk dapoq.
most of husbands and daddies like that.
raise up your hands if you love lauk kedai!!
see, tak dak orangg.
keh3.
pak abu, ayah aku suka makan kat kedai. memang dia suka. pagi-pagi tu dah pi kedai, beli nasik lemak. mungkin dia dah pekena nasik lemak dengan teh dah kat kedai tapi bila balik rumah, tengok ada sarap, pun dia dok sekaki sarap dengan kami. tu tera dah pekena seround sambil sembang dengan kawan-kawan dia. ish3.
abang ipaq aku, dah pi kenduri, nasik dua pinggan, balik makan kat rumah pulaaaaakk.. tak puaih lauk kenduri katanya...ish3.
tak kata kat sapa la kan. memang home is where the heart is. tapi kalau pekena dua tiga kali ni apa cerita niii? heeeee.
chill.
memang tu wanita punya power.....kot.
dan ahli keluarga punya perangai.....kot.
haha.
still, topik gulai.
kan ada orang tua-tua kata, tak payah la belajaq tinggi-tinggi. nanti dok cerok dapoq jugak.
ni boleh bagi puting-beliung ni.
haha.
ya. memang dok kat ceruk dapoq tapi pendidikan akan menentukan keluasan dapoq yang dia miliki.
nampak?
kalau ada kesedaran sivik, besaq la dapoq dia. sebab dia ada ilmu. dia boleh buat macam-macam dalam dapoq tu. tak bekerja tu dok goyang kaki saja ka? jangan.
orang perempuan perlu ada jaminan kehidupan sekarang ni.
tak kerja pun buat lah sesuatu dengan dapoq anda. tu memang skil semula jadi kita dah. memang dahhhh.
ewah. tanda-tanda awal rebel.
hehe.
malah, wanita bekerjaya pun wajar sangat masuk dapoq. tambah-tambah hang dah kahwin. masaklah serba-sedikit pun. nak melebih cakap, aku pun tak kahwin lagi kan. so, bertanyalah kat orang kahwin tapi bekerjaya on how they manage to own the kitchen e/though dah kahwin.
pastu nilai sendiri.
nak ikot ke tak nak, ikot seleghaaa.
so, thus gulai.
bukan susah tapi tak mudah.
practise makes perfect kan?
try la. *tepuk bahu sendiri*
setakat ni aku masak walaupun tak jadi la gulai tak gulai, belum ada orang masuk sepital sebab keracunan.
still, tak pandai tapi ada sense of taste.
melayu kaaaan?
:)
dan still, takdak gulai pun hampa boleh survive.
makan la sup ka, asam pedas ka, masak lemak ka.
masih akan hidup.
buktinya, nuuuu orang putih hidup ja aih makan cereal, oat, roti, noodles dan benda berasaskan wheat.
hampa jangan buat cerita kalau takdak gulai tak boleh hidup.
jangan memilih makanan. :)
so, that's it.
aku pun on my way for graduation.
mohon doa Allah lancarkan perjalanan hidup.
QS 7:31
Thursday, 17 November 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kena beranak baru dipanggil perempuan ke?
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم ورحمة الله وبركاته hai semua. hihi dah lama sangat tak menulis kat sini kan? last entry rasanya setahu...
-
Bicara Serikandi bismillahirahmanirrahim assalam sahabati hari ni entry Anna agk loving skit... Anna nak cerita ttg seorang lelaki yang...
-
Bicara Serikandi: Assalamu'alaikum teman-teman(cam org Indon ja..keh3)..apa kes tajuk cam kempen kesihatan kat lam tv je kan?? haha..mem...
-
بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم ورحمة الله وبركاته hai semua. hihi dah lama sangat tak menulis kat sini kan? last entry rasanya setahu...
No comments:
Post a Comment